
Değerli yazar Özlem Abut Otluoğlu ile keyifli sohbet gerçekleştirdik.
” Her zaman söylüyorum… Yazmak için sadece hayal kurmak yetmez, harekete geçmek gerek. Eğer cesaret edersen, kendi mucizeni yaratabilirsin.
Umut Uçar :Sizi yakından tanımak isteriz. Özlem Abut Otluoğlu kimdir?
Özlem Abut Otluoğlu : Seve seve… Kendimi tanımlamam gerekirse yazar olduğumu söylemek isterim. Mücevher Gözlü Anka, Veren Gül ve Saklı Gerçekler adlı yayımlanmış üç romanım var. Kadın ve kadına karşı şiddet odaklı hikayeleri kaleme almayı seviyorum, kalemim bu kulvara daha yatkın diyebilirim. Yazmak İçin Yazmak Gerek adlı yazma kılavuzunu çıkarttıktan sonra instagram sayfamda, Yazmak için YazmakGerek Youtube Kanalımda, Yazmak için Yazmak Gerek Podcast Kanalımda, belli aralıklarla düzenlediğim etkinlik ve atölyelerimde hem yazma serüvenimi paylaşıyor hem de yazar adaylarına yazmak konusunda cesaret vermeye çalışıyorum.
Umut Uçar : Roman yazma yolculuğunuz nasıl başladı ve sizi bu yola iten en büyük etken neydi?
Özlem Abut Otluoğlu :Roman yazma serüvenim uzun yıllara dayanıyor. Aslında ilk romanım Mücevher Gözlü Anka‘nın hikâyesi üniversite yıllarında aklıma ve yüreğime düştü. Ancak hikâyeyi bir romana dönüştürmek için cesaretimi toplamam otuz yıl sürdü. Bir türlü harekete geçemedim, cesaret edemedim diyebilirim. Uzun süre, sadece hayal etmekle yetindim ama sonunda fiilen yazmam gerektiğini idrak ettim. Hikayemi yazmak için oturup klavyeye dokunana kadar, o hikâye zihnimde hep bir “keşke” olarak kalacaktı. Cesaretimi toplayıp ilk adımı attığımda hem içimdeki yükten kurtuldum hem de okurlarla Mücevher Gözlü Anka‘yı buluşturmanın mutluluğunu yaşadım.
Umut Uçar :Yazmak için Yazmak Gerek” sloganıyla bir müfredat hazırladınız ve roman yazma atölyeleri düzenliyorsunuz. Bu program ve kılavuz kitabınız hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Özlem Abut Otluoğlu : Elbette… “Yazmak için yazmak gerek” benim için sadece bir slogan değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesi. Bu anlayışla yola çıkarak bir roman yazma müfredatı hazırladım. Bu müfredatı atölyelerimde kullanıyor ve yazar adaylarına yol göstermeye çalışıyorum. Az evvel de belirttiğim gibi bu anlayışla Yazmak İçin Yazmak Gerek adlı bir kılavuz kitap yazdım. Bu kitapta üç romanımı yazarken kullandığım teknikleri ve yazma sürecimde edindiğim deneyimleri paylaşıyorum. Kitabımda, yazmanın zorlu ama heyecan verici yolculuğunda yazar adaylarına rehberlik etmeyi amaçladım. En büyük arzum sadece yazmak isteyenlerin değil, yazmaya cesaret edemeyenlerin de bu yolculuğa çıkmalarını sağlamak.
Umut Uçar :Sosyal medyada ve dijital platformlarda yazarlık üzerine paylaşımlar yapıyorsunuz. Bu süreç nasıl başladı ve hangi platformlarda yazarlıkla ilgili bilgiler sunuyorsunuz?
Özlem Abut Otluoğlu : İnstagram’da roman yazma konusunda her gün nokta atışı bilgi ve tüyolar paylaşarak yazar adaylarına destek olmaya çalışıyorum Bu beni mutlu ettiği kadar motivasyon da sağlıyor. Roman yazmanın incelikleri üzerine yoğunlaşan içerikler üretiyorum. Henüz podcast ve You Tube yolculuğuma yeni başladım ama her iki platformda da yazmaya dair teknik bilgiler, ipuçları ve ilham verici içerikler sunuyorum. Evet, kitabımın ardından dijital dünyada da yazma tutkumu paylaşmak istedim. Sosyal medyadaki paylaşımlarımı ücretli eğitim almakta zorlanan yazar ve yazar adaylarına yönelik şekillendirdim. Bu şekilde, yazma yolculuğunda herkesin erişimine açık ve destekleyici bir kaynak sunmayı hedefledim. Herkese ilham ve motivasyon vermek için bu platformları aktif olarak kullanıyorum.
Umut Uçar :EkimdeYazmakGerek2024 etkinliğinden biraz bahseder misiniz?
Özlem Abut Otluoğlu :Şu sıralar bilgisayarımda yazmak üzere beklettiğim iki roman dosyam var. Mücevher Gözlü Anka’nın devamı ve bir kadın cinayetini odağına alan bir polisiye. Yaz döneminin rehavetini üzerimden nasıl atarım diye düşünürken aklıma benimle aynı sıkıntıyı çektiğini düşündüğüm yazar ve yazar adaylarıyla güç birliği yapmak geldi. Bu vesile ile yazmaya cesaret edemeyenlere ve motive olamayan yazar ve yazar adaylarına bir alan açma olanağı da doğdu. Yazmak her zaman kolay bir süreç değildir ancak bir toplulukla birlikte yazmanın motivasyon sağlayacağını düşündüm. Etkinlik boyunca her gün 250-1000 kelime yazmayı hedefliyoruz. Ben de katılımcılarla kendi romanım üzerinde çalışıyorum ve hepimiz birbirimizi motive ederek yazma alışkanlığı kazanıyoruz. Bu sadece bir yazma etkinliği değil, aynı zamanda yazmaya dair bir meydan okuma: Birlikte bu süreci disiplinli bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. #EkimdeYazmakGerek2024 etiketiyle yazma alışkanlığını desteklemeyi ve yazma tutkusu olan herkesi bu etkinliğe davet ediyorum. Gururla 80 kişilik bir grup olduğumuzu söylemek isterim.
Umut Uçar : Kadın yazarlara ve yazar adaylarına yönelik tavsiyeleriniz nelerdir?
Özlem Abut Otluoğlu : Kadın olarak yazma konusunda cesarete ve birbirimize destek olmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. “Yazmak için yazmak gerek” sloganı burada da devreye giriyor. Her kadın içindeki hikâyeye inanmalı ve onu yazıya dökmeli. Kadın yazar adaylarına en büyük tavsiyem, hikayelerini anlatmaktan çekinmemeleri ve bir yazma alışkanlığı edinmeleri.
Umut Uçar : Yürüttüğünüz yazma atölyeleri ve etkinliklerin topluma katkısı nedir?
Özlem Abut Otluoğlu : Atölyelerimde yazar adaylarına hikayelerini anlatma cesareti ve özgüveni vermeyi amaçlıyor, bir roman yazmanın sandıkları kadar zor bir şey olmadığını onlara göstermek istiyorum. Yazma sürecinin zorluklarını paylaşarak bu yolda yürüyenlere rehberlik ediyorum. Atölyelerimde sadece teknik bilgiler vermekle kalmıyor, aynı zamanda yazarlık serüveninin duygusal ve mental zorluklarını da ele alıyoruz. Topluma katkı konusuna gelince… Ben kendi çapımda insanların kendi hikayelerini özgürce yazabilecekleri bir alan açmak ve onların yazma tutkularını harekete geçirmeye çalışıyorum.
Umut Uçar : Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz neler?
Özlem Abut Otluoğlu : Kısa vadede, #EkimdeYazmakGerek2024 etkinliğini başarıyla tamamlayıp kendi romanımı bitirmeyi hedefliyorum. Uzun vadede ise daha fazla yazma atölyesi düzenleyerek, yazmak isteyen herkese ulaşmayı amaçlıyorum ve umut ediyorum. Yeni projeler ve kitaplar üzerinde çalışmaya devam edeceğim. Ayrıca, sosyal medya ve dijital platformlarda daha fazla içerik üreterek yazma tutkusunu geniş kitlelere yaymak istiyorum.
Umut Uçar : Yazarlığa yeni başlayanlara en önemli tavsiyeniz nedir?
Özlem Abut Otluoğlu : En önemli tavsiyem: “Başlamak!” Yazmaya cesaret etmek en zor kısımdır. Bekleme, mükemmel başlangıcı arama, sadece yazmaya başla. İlk cümle belki istediğin kadar mükemmel olmayabilir ama yazdıkça gelişeceksin. Disiplinli olmak, yazarlık yolculuğunun en önemli parçası. Başarıya ulaşmak için önce yazmayı bir alışkanlık haline getirmelisin. İşin sırrı azim ve istikrar, her zaman dediğim bir şey var… Yazma konusunda an gelir azim ve istikrar yeteneği bile gölgede bırakabilir.
Umut Uçar :Yoğun bir yazma programınız var. Kişisel yaşamla yazarlık arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?
Özlem Abut Otluoğlu : Dengede kalmak bazen zor olsa da yazmak benim için bir tutku ve terapi. Yazma süreçlerimi planlı bir şekilde yöneterek kendime ve sevdiklerime zaman ayırabiliyorum. Yazmanın bana enerji verdiğini ve hayatımın her alanını olumlu etkilediğini hissediyorum. Yazma programımı oluştururken, zamanımı iyi planlayarak hem kişisel hayatıma hem de yazarlık kariyerime yer açabiliyorum.
Umut Uçar : Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Özlem Abut Otluoğlu : Son olarak şunu söylemek istiyorum kesinlikle yazmanın da okumanın da yaşı yok. Tüm okuyucularımıza sevgilerimi gönderiyorum. Sizlere de teşekkür ederim. @mervecekitaplar, Merve Işık’a a görsel için teşekkür ederim.